Prvi festival savremene žene April 2018 Tuzla

Tuzla je dokazala da je grad žene. U prepunoj sali BKC TK 19,04,2018 je svečano otvoren Prvi međunarodni festival savremene žene 2018. Nekoliko stotina žena, ali i muškaraca do posljednjeg su mjesta ispunili salu BKC TK slaveći uspjeh.

Posebnu emociju samom otvorenju dale su studentice glume ADU Tuzla, koje su govorile motivacijski tekst Oprah Winfrey koji je oduševio svijet.

Festival su otvorili mažoretkinje iz Gruda, viceprvakinje Evrope i Limeni orkestar Oružanih snaga BiH. Prisutnima su se obratili Jasmina Hasanefendić Šimleša – u ime Gradske uprave Tuzla, Mirsad Gluhić – ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK, Elizabet Tomašinec – izaslanica visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, te Edina Selesković – predsjednica OO Festivala.

„Jako puno je dešavanja u naredna tri dana, a ovo neće biti samo sadržaj za učesnike festivala već smo pripremili sadržaj namijenjen svim građanima. Ono što je epicentar su predavanja, panel diskusije, razgovori sa ženama…“, rekla je Selesković čija će izložba fotografija projekta „Think Freedom“ biti postavljena u subotu u Ateljeu Ismet Mujezinović.

 

Niko od prisutnih na otvaranju nije krio oduševljenje cijelim događajem, što dokazuje činjenica da je svaka izgovorena rečenica bila popraćena ovacijama publike.

Nakon svečanog otvaranja, upriličeni su prvi paneli na kojima su govorili Jovanka Atanacković iz Vlade Srbije te Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH u okviru teme „Žene lideri budućim liderima: Hrabro ženski u Evropu“.

Drugi panel su obogatile Caroline Ferguson – supruga ambasadora Velike Britanije, Kavita Chabra – supruga ambasadora Indije te Đemila Talić Gabriel – počasna konzulica BiH u Južnom Novom Velsu u okviru teme „Žena i diplomatija“.

0 votes