Vesela sveska

PRIČE O MENI

Drugarstvo s djecom iz naše učionice, napose stvorilo je nove priče o djevojčici u meni.

Odgajajući ih, bruseći njihove misli i karaktere u nekim prijašnjim vremenima bila sam tako mala i tako sretna što sam baš njihova učiteljica.

Inspirsana ljubavlju moje kćerke Dženane.

Za one koji čitaju otpozadi.

Prvo desert, pa u školu…

Ne zaboravite napisati zadaću!

VESELA SVESKA

Ima jedna djevojčica. I ima jedna mama.
I ima jedna priča.

Eh, njih dvije, baš one, žive u Ljubavi. I u priči i van nje one se mnogo vole. Nekako, one znaju na neobičan način ući ili izaći iz priče. Nježno, baš nježno, one otvaraju vrata ili zatvaraju vrata svake priče, tako da vi krenete za njima, ali za čas, vi ste već u nevidljiviom svijetu, gdje sve živi radujući se, ili odjednom vidite ih u svijetu u kojem ste i vi. I uvijek prate jedna drugu.
Djevojčicia je za zadaću, trebala da napiše priču o prvom snijegu, za školski časopis „Vesela sveska“.
Odmah je krenula do svog starog prijatelja plišanog mede.

„Eh, on je baš gledao kroz prozor kako pada prvi snijeg, kada je ona ušla u njegovu sobu.

Uskoro, on će u svoju postelju. Čeka ga dugi zimski san. I tako uz prve bijele pahulje, šapicama medo je trljao svoje snene oči. Pahuljice su za njega najljepša uspavanka. Možda i izazov kojem ne može odoljeti. Pa zaboravio je gdje je osatvio saonice. Zna samo gdje mu je pernati jastuk i vrć sa medom, ako zatreba.
Mama je sve medine majičice oprala jos dok je jesen tiho napustala dnevni boravak i ustupala mjesto zimi s koferima punim pahuljica. Čak i pokrivač sastavljen od krpica i pidžamu s kapom i dugom kićankom. Sve je mirisalo na svježi zimski san. Pahuljice su sve više i više prekrivale grad, dok se djevojčica pozdravljala s medom. Pa vidjetće ga tek na proljeće.“

U štampariji sve je mirisalo na novi broj “Vesele sveske”, a njih dvije su bile na snijegu sa bezbroj grudvica i Snješkom Bijelićem. Pa počeo je padati prvi snijeg.

Ilustratorica: Merima Ibrišimović

Zdravi, razigrani domaći najpoznatiji medvjedići u bojama, od sada u Vašoj Bueno kutijici.

Poštovani roditelji pridružite se konceptu cjeloživotnog učenja za Vašeg milenijumca. Neformalno obrazovanje, radost istraživanja i učenja na interaktivnim radionicama u MIOS_u, su još jedna divna epizoda u sretnom odrastanju svakog djeteta. Sretno dijete-Zdravo dijete.

1 vote