Skrivena djevojčica

PRIČE O MENI

Drugarstvo s djecom iz naše učionice, napose stvorilo je nove priče o djevojčici u meni.

Odgajajući ih, bruseći njihove misli i karaktere u nekim prijašnjim vremenima bila sam tako mala i tako sretna što sam baš njihova učiteljica.

Inspirsana ljubavlju moje kćerke Dženane.

Za one koji čitaju otpozadi.

Prvo desert, pa u školu…

Ne zaboravite napisati zadaću!

Skrivena djevojčica

Njene ruke vole priče. Prstima prelazi preko papirnato svilenih likova, dlanovima popegla svaki pogužvani djelić krajeva.Čuva ih, pogledom, da ne padnu u zaborav, da ne postanu ono „ništa“, koje dok si mali bude „kobajagi“, a u stvari znači „sve“. E njeno srce pamti i rukama ne da da se zaborave sve te priče.

Da, priče iz kutije. Čudno? Ne, nije. Nimalo!

Mnogo vremena ona provodi s djecom. Ponekad u igri, ponekad u priči, ponekad kad stavi naočare na vrh nosa, sitnim ručicama pregleda šta su to djeca napisala, nacrtala ili željela reći, a nisu znala kako. Mnogo vremena ona provodi i s odraslima. Ponekad mora da ih razumije, ponekad mora da pređe preko nečega sto nije tako lako, ponekad se s njima smije, ponekad ih grli, ponekad mora ići s njima na neka važna mjesta.

Ali njene ruke silno žele da se vrate pričama. Pričama iz kutije.
Tamo su one uredno posložene i čekaju. Čekaju da se kutija otvori, da vide njen sretni osmijeh, da ih ona polako počne preslagati i prisjećati se.

Tri priče s debljih salveta, mogle su da se zamijene za jednu samo jednu tanku „japansku“. Tada divni razgranati cvjetovi s baršunasto tanane salvete progovore. Možete ih čuti kako joj kažu da znaju gdje se skrila princeza, u bijeloj svili. Isto tako Zvončica, prosipajući zlatni prah, kaže joj gdje je Petar Pan. Još i sazna gdje je koje dijete proslavilo rođendan. Pa s njima su bili Miki i Mini Maus, s rozih mekanih salvetica, brisali su dječici ručice, čokoladne brkove, nosiće preslikane sa slavljeničkih torti koje su mame pravile. 

Ima i jedna posebna priča s dvorca, iz neke nepoznate daleke zemlje. Na tom dvorcu ima puno lijepih odaja u koju ulaze samo princeze. Jednog se dana najmlađa princeza šetajući, izgubila u dubokoj i opasnoj šumi. Priča sa salvete kaze da ju je pronašao i spasio jedan ljubičasti i dobroćudni Zmaj. Od tada princeza nikuda nije išla bez njega.

Postojale su i bijele ovčice koje su mirisale na vanilu. Čim salvetu dotaknete, vanila zamiriše, a ovčice počnu da vas uspavljuju, jedna kaže:“Ja sam prva“. Druga odmah izusti: „Druga sam“ … i tako do nekog kraja… morate odmah da se spasite od sna koji brzo dolazi. A imaju i one salvetske priče koje su prepune novogodišnjih ukrasa za bor.

E, oni joj ne daju mira. Smješkaju se, mole da ih sluša gdje su sve bili i na čijim borovima, u čijim domovima, poturaju se sami da ih njena ruka dotakne i onda postaju još sjajniji i veseliji, spremni da ih odmah stavite i ukrasite blagdanske dane. Tu su i stari irvasi po ko zna koji put spremni da je povedu u Finsku kod Djeda Mraza. I Snješko Bijelić joj se hvali s novim dugmićima i kapom. Doduše, kapa je svaki put nova. Eh, tako je to s loncima i poklopcima.

I tako svaku salvetsku priču iz kutije čuvaju njene ruke. Paze da se šta ne promijeni. Pa sve je sklono promjenama. Ali priče iz kutije moraju ostati iste. To je jako važno, jer koliko traju i ne mijenjaju se, skrivene, njih nekoliko stotina u kutiji, toliko je i skrivena djevojčica, pisac, u velikoj ženi.

Iliustratorica: Merima Ibrišimović

Zdravi, razigrani domaći najpoznatiji medvjedići u bojama, od sada u Vašoj Bueno kutijici.

Poštovani roditelji pridružite se konceptu cjeloživotnog učenja za Vašeg milenijumca. Neformalno obrazovanje, radost istraživanja i učenja na interaktivnim radionicama u MIOS_u, su još jedna divna epizoda u sretnom odrastanju svakog djeteta. Sretno dijete-Zdravo dijete.

2 votes