Odluka Skupštine grada

IZ DANA U DAN

Podučavati djecu, podsjećati ih, preusmjeravati ih, nije nimalo lagan posao. Ponekad sam se osjećala kao vila,  ponekad tako nemoćna, a ponekad neprocjenjivo sretna.

Iz dana u dan pisali smo nove uspješne priče o našim životima, našoj školi i učionici.

Prvo desert, pa u školu…

Ne zaboravite napisati zadaću!

Odluka Skupštine grada

U gotovo svim gradovima svijeta, tamo gdje osvjetljava i grije svojom toplinom, Sunce se očekuje sa nestrpljenjem. Tako je bilo i u Studengradu.

Jednog dana kada se Sunce pojavi svi zavikoše:“Ura“ „Ura“ „Sunce“, Svi su se radovali. Čistači gradskih parkova odahnuše od sreće, konačno neće morati čistiti park od hladnog snijega. Lutalica-spavač, s drvene parkovske klupe umotan u novine poskoči od sreće kada osjeti topli zračak na svom licu. „Ura“ „Ura“ „Sunce“. Poštari sa torbama prepunih pisama, baciše kape u zrak: „Sunce“. I frizeri, i oni, izađoše ispred svojih dućana, nasmijani se radovaše toplim zracima.

A tek prodavci novina, eh njihovoj sreći nije bilo kraja. Ptice sa grana i iz svojih toplih gnijezda zapjevaše Sunčanu pjesmu. Drugi glas pjevali su njihovi mališani, ponavljajući istu melodiju sa zakašnjenjem. I žuti leptirić odnekud sleti na rame male djevojčice koja je tek prohodala na terasi pod Suncem. Tetka je plela šal i kapu za Emu, ali čim osjeti Sunce na prozoru ustade da ga otvori dok joj bubamara sleti na nježnu ruku.

U gradu, svi su sadili cvijeće u baštama svojih malih lijepih kuća. I ispred, zgrada se isto čudo dešavalo. Svi su bili u poslu oko pretvaranja zelenih površina u šareni cvijetni tepih. Grad je ličio na prekrasan cvijetni muzej, sa divnom cvijetnom izložbom. I što je najvažniije, svi su bili radosni cijelo proljeće i nešto malo ljeta.

Ali ubrzo u grad dođoše sivi hladni oblaci i gradska tuga. Sve postade kao i prije. Hladno da ne može biti hladnije. Vrtno cvijeće ubrzo prekri opalo suho lišće, radost sa lica nestade, poj ptica utihnu i Studengrad poprimi svoj stari izgled. Gradska Skupština je izglasala novi zakon i od idućeg ljeta moći će uvoziti sa Ekvatora Sunčeve zrake po najpovoljnijoj akcijskoj cijeni.

Vijećnici grada, vozači kamiona, diplomate i svi važni ljudi bili su u toku spremanja na daleki put. Građani su gajili nadu da će ideja uspjeti. Da će vrtovi slijedeće godine biti duže u cvijetnom izdanju.

Na Ekvatoru Sunčevih zraka je bilo u izobilju. U svim veličinama, doduše u najdužim najviše. Prodavali su se i u malim paketićima za jednokratnu upotrebu. Građani su ih kupili jako puno, po jako, jako povoljim cijenama.

Kada je stiglo proljeće, straha od studeni i snijega više nije bilo. Cvijeća na sve strane. Zumbul i đurđevak svojim mirisom opijao je uličice i prolaznike. Opet je grad poprimio izgled velike cvijetne izložbe. Stanovnici su u centru grada napravili veliki park u kojem su bili samo suncokreti. Najljepši žuti sunckreti, njih puno, hiljade i hiljade da svojom sunčanom glavicom uljepšaju grad. I tako se dugo toplo ljeto nastanilo u Studengradu. I svima je bilo lijepo.

Ali sad već je počelo da nedostaje vode. Kiše i oblaka ni odkuda, samo Sunce i toplina. Toliko cvijeće je trebalo zalijevati i ujutro u predveče. Stanovnici opet počeše da se brinu za svoj grad. Najmudriji vijećnik predloži na Skupštini da naprave veliku vjetrenjaču. Vjetrenjaču koja će pokretati zrak i praviti vjetar. Stanovnici sa oduševljenem prihvatiše prijedlog.

Sada ima uvijek vjetra koje donosi lijepe oblake sa blagom kišom a ima i Sunca. Vjetrenjača postade Vrtuljak za sve turiste koji su pili tople ili hladne napitke dok se vrtuljak okretao. Vrtuljak na kome su im svi gradovi zavidjeli.

Iliustratorica: Merima Ibrišimović

Zdravi, razigrani domaći najpoznatiji medvjedići u bojama, od sada u Vašoj Bueno kutijici.

Poštovani roditelji pridružite se konceptu cjeloživotnog učenja za Vašeg milenijumca. Neformalno obrazovanje, radost istraživanja i učenja na interaktivnim radionicama u MIOS_u, su još jedna divna epizoda u sretnom odrastanju svakog djeteta. Sretno dijete-Zdravo dijete.

0 votes