Notrex, ispod kreveta

IZ DANA U DAN

Podučavati djecu, podsjećati ih, preusmjeravati ih, nije nimalo lagan posao. Ponekad sam se osjećala kao vila,  ponekad tako nemoćna, a ponekad neprocjenjivo sretna.

Iz dana u dan pisali smo nove uspješne priče o našim životima, našoj školi i učionici.

Prvo desert, pa u školu…

Ne zaboravite napisati zadaću!

Notrex, ispod kreveta

Često, jako često jedan opasan i zaigran zmaj spava pod mojim krevetom. Obično dođe kad ja idem spavati. Preko dana, on se zna lijepo igrati sa mnom, ali kada padne noć i ako vam je samo sedam godina, tad vas sigurno obuzme neki čudan osjećaj. Stručnjaci za takav osjećaj kažu da se to po definiciji, zove strah od čudovišta, pošto sam se poslužio maminim ajfonom i to izguglao. Jer na Vikipediji postoji članak o strahu. Ponekad je i ispod radnog stola. Čim počnem pisati zadaću, znam da je i on tu. I nekako izgubim volju da učim sam.

Uvečer dok se penjem u krevet, budem jako pažljiv da ga ne probudim. Znam ja da je on tu. Zna i on da sam došao spavati. Naslonim skejt na ivicu  kreveta i tiho se ušunjam u hladnu posteljinu. Volim se igrati s njim dok je dan. On je moćan i snažan i zna mnogi tajni iz prošlosti. Osim toga svojom vatrom koje ima zaista nepresušno može neprijatelja porazti u trenu. Ne znam kako tako veliki zmaj može da se uvuče pod moj krevet, ali može. Vjerujte mi. Sakrije se i šuti. Možda i spava. Možda samo želi da se igram s njim. Ne znam šta radi, ali znam da je tu. Imati supermoći je baš fora. Ja samo poželim da tad dok ne zaspim imam moć da postanem nevidljiv. Nevidljivost je supermoć koja može da se uvježba.  Ja sam je zapravo vježbao nenormalno mnogo, ali sam isto tako na Vikipediji pročitao da ne djeluje ako si ljut ili jako uplašen. Ali ja nikome ne kažem da se malo plašim.

Kad se strahovi malo smanje, tata otvori vrata, tiho uđe da mi otpjeva jednu uspavanku i provjeri jesam li zaspao. Ja ga obično tad pitam da li se on, plašio kad je imao sedam godina, ali on samo kaže: „To je komplikovano“. Jer tata se uvijek tako izražava, Fejsbuk statusima. Zatim me brižno ušuška u dekicu i ostavi me samog, s njim. Tad opet moram smišljati način kako da bar malo otkrijem stopala ili prstiće jer mi postane neizdrživo vruće. Umoran od smišljanja, zaspim.

Ujutro mi je sinula odlična ideja. Sve svoje igračke sam odnio u sestrinu sobu, kao mamac za Notrexa, zmaja koji spava noću ispod mog kreveta. Papirnatu vrećicu sam napunio puno raznih delicija: čokoladne bombone s prelivom od karamele, kolač s kikirikijem, sladoled, puslice, buhtlu s cimetom. Sve sam to rasuo po sestrinoj sobi.

Uvečer kad sam pošao leći i kada sam se ušunjao pod pokrivač, vidio sam Notrexa kako izlazi ispod mog kreveta sneno i tromo, otpuzao je do sestrine sobe mašući zadovoljno dugim repom. Snažno sam zalupio vrata i zaključao bravu.

S strahom je sve ili komplikovano ili jednostavano.

Sad je Notrex u sestrinoj sobi. Čuo sam kako ga zasmijava. To je jako dobra supermoć. Moja sestra ima nekoliko supermoći.

 Zaplovio sam spokojno u svoje snove. Sve je bilo tiho.

Iliustratorica: Merima Ibrišimović

Zdravi, razigrani domaći najpoznatiji medvjedići u bojama, od sada u Vašoj Bueno kutijici.

Poštovani roditelji pridružite se konceptu cjeloživotnog učenja za Vašeg milenijumca. Neformalno obrazovanje, radost istraživanja i učenja na interaktivnim radionicama u MIOS_u, su još jedna divna epizoda u sretnom odrastanju svakog djeteta. Sretno dijete-Zdravo dijete.

0 votes