info@esmavamprica.com +387 61 730 999

Notrex, ispod kreveta

IZ DANA U DAN

Podučavati djecu, podsjećati ih, preusmjeravati ih, nije nimalo lagan posao. Ponekad sam se osjećala kao vila,  ponekad tako nemoćna, a ponekad neprocjenjivo sretna.

Iz dana u dan pisali smo nove uspješne priče o našim životima, našoj školi i učionici.

Notrex, ispod kreveta

Često, jako često jedan pomalo zaigran i opasan zmaj spava pod mojim krevetom. Obično dođe kada ja idem spavati. Preko dana i on se igra sa djecom. Zabavlja ih dok se oni igraju karata, skrivača ili igara s vatrom. Budem jako pažljiv dok se penjem u krevet, da ga ne probudim.

Znam ja, da je on tu. Zna i on da sam došao spavati. Naslonim skejt na ivicu mog kreveta i tiho se ušunjam u hladnu posteljinu. Iako volim preko dana da se igram sa zmajevima nekako kada padne mrak ja ne dišem dok ne dođu mama ili tata. Ne znam kako tako veliki zmaj može da se uvuče pod moj krevetić, ali može. Vjerujte mi. Sakrije se i šuti. Možda i spava.

Ne znam šta radi, ali znam da je tu. Tako moram zvati mamu ili tatu u pomoć, jer ne volim spavati s njim, a probuditi ga ne smijem. Ali ja nikome ne kažem da se malo plašim. To je moj način da pobijedim strah. Nikome ništa ne govorim o tome.
Onda kad mama misli da smo pročitali puno slikovnica, da mi je otpjevala uspavanku i da sam konačno zaspao, ostavi me samog s njim, a ja tek tad počnem smišljati način kako da ga se oslobodim. Kako bar malo da stopalo, bar prstiće pustim na polje, ispod pokrivača.
Umoran od smišljanja, zaspao sam.

Ujutro mi je sinula ideja. Otišao sam u kuhinju kako bi smislio dobar mamac za Notrexa. I zaista, konačno sam pronašao način, kako da on prošeta iz moje sobe. Popodne sam napunio papirnatu vrećicu punu raznih delicija: kikiriki maslac, sendviči, voće i razne pite. Komadiće hrane sam na sva mjesta u garaži ostavio kao mamac za njega. I kolačiće raznih vrsta koje je mama juče pravila za sestrin rođendan, rasuo sam po hodniku.

Svježe povrće sam poredao po stepeništu.
Uveče kada sam pošao leći i kada sam se ušunjao pod pokrivač, vidio sam Notrexa kako izlazi ispod mog kreveta sneno i tromo otpuzao je do garaže i mahao zadovoljno repom. Snažno sam zalupio vrata i zaključao bravu.

Tek tad sam spokojno zaplovio u svoje snove. Sve je bilo tiho i čisto. Dok mi se i posljednja misao vrtila po glavi i tiho se predavala snu, pomislih:“Sada je zmaj u garaži. Pitam se da li će ujutro moj tata… imati problem… s njim…?“
Najbolje je da mu samo …ostavim … poruku.

Iliustratorica: Merima Ibrišimović

0 votes