Networking

IZ DANA U DAN

Podučavati djecu, podsjećati ih, preusmjeravati ih, nije nimalo lagan posao. Ponekad sam se osjećala kao vila,  ponekad tako nemoćna, a ponekad neprocjenjivo sretna.

Iz dana u dan pisali smo nove uspješne priče o našim životima, našoj školi i učionici.

Prvo desert, pa u školu…

Ne zaboravite napisati zadaću!

Networking

San Blagoslov bi išao za Sanjom gdje god bi se ona pojavila. Pratio ju je iz minute u minutu, kasnije iz sata u sat. A kad je malo porasla dolazio je samo noću. Bio joj je pravi drugar. Dok je bila posve mala, hranio je njenu dušu, ako mama nije uspjela da je nahrani zdravim svježim voćnim kašama. U odrastanju bio je pravi prijatelj. Čim bi primijetio da se Sanja igra usporeno, da štrik za preskakanje okreće sporije, a da pri tom njene slatke kikice s mašnicama djeluju skoro pa uspavano, da počinje plakati zbog nervoze, odmah bi prišao, nježno je zagrlio i uspavao. Dok bi sanjala, pružao joj je najljepše snove. Snove u bojama. I tad bi počinjao čudesni film. Vidjela bi plišane mede kako njoj u čast plešu, note, koje su pjevale njenu pjesmu, jedrenjake na plavom oceanu, i čarobne čajnike koje kriju najveće tajne. I tako djetinjstvo Sanje je išlo u korak s njenim odrastanjem. San Blagoslov je uvijek njen osmijeh blagoslovio u snu.

Ali, gle čuda! Sanja je odrasla i Blagoslov već mjesecima nije tu. Nestao je! Jednostavno bez pozdrava i zagrljaja. Sad Sanja budna ga čeka. Istini za volju, uči ona do kasno u noć, sprema ispite, pomaže mami, i malo se zaljubila u jednog dobrog dečka. I pored svega ona je jako poznata jutjuberica. Ona koristi aplikaciju you tube, gdje ima svoj kanal. Ima i dosta prijatelja koji je rado prate, i daju osobito lijepe komentare. Ona po čitav dan pravi scenarije za snimanja vlogova o njenoj sobi, njenim važnim stvarima. Ljudi su danas često zaljubljeni u stvari. To je cool. Ona svaki vlog započinje riječima:“Hi gays, this is my room. Ali ovih posljednjih dana počela je biti zabrinuta. Ona, mama, tata, profesori, svi koji su je poznavali. Sanja više nije bila ona ista tinejdžerka. Bila je malo uplašena i povučena. Nekako kao da je nekom čarolijom dospjela na drugu bezvremenu planetu. Sve joj je izgledalo, čitav život, kao jedna slijepljena priča. Bez vremena. Bez tačke. Bez zareza, uskličnika, a po najmanje upitnika. Mnoge obaveze koje je rado ispunjavala zauzele su mjesto snu Blagoslova. U posljednje vrijeme jako malo su se družili. Bez prijateljskog sna, Sanji je bilo teško zaspati. Brojala bi ovčice, ali čim bi došla do onog zanosnog prvog laganog sna, iznenada bi čula ovce: „Ble, blee, ja sam devetnaesta. Ne, nisi ti devetnaesta, već ja“ I tako opet bi ostajala bez sna, slušajući kako se njih dvije prepiru, samo da ona ne bi spavala.

Ipak Sanja odluči, jednog dana, da ode u posjetu ljekaru Brigiću. Niko sem njega nije bolje poznavao svaku brigu u odrastanju djece. Brigić kad je čuo Sanjin problem jako se uplašio. Znao je tačno adrese svake brige, ali gdje se snovi mogu zagubiti ili nestati, to baš i nije mogao znati. Otvorio je svoju ljekarsku torbu, izvadio iz nje, svoj veliki bijeli laptop Toshiba Radius 14. Odmah je počeo da pretražuje preko Google_a, gdje bi se to snovi mogli zagubiti i to baš u tom dobu. Pretraživao je, zastajkivao malo se durio što je konekcija s vremena na vrijeme slabija, što je signal loš, ali sve u svemu nije mogao odoljeti takvom iskušenju. Često je prstom navlačio velike naočale s cilindričnim staklima, pa ih potpuno skidao, pa opet stavljao na nos dok mu je društvo pravila velika čađava lula. Čekala je Sanja. Čekali su i ostali pacijenti u čekaonici.

Iliustratorica: Merima Ibrišimović

Zdravi, razigrani domaći najpoznatiji medvjedići u bojama, od sada u Vašoj Bueno kutijici.

Poštovani roditelji pridružite se konceptu cjeloživotnog učenja za Vašeg milenijumca. Neformalno obrazovanje, radost istraživanja i učenja na interaktivnim radionicama u MIOS_u, su još jedna divna epizoda u sretnom odrastanju svakog djeteta. Sretno dijete-Zdravo dijete.

Kroz par dana, na Sanjina vrata je pokucao poštar Salem. Sanja je otvorila vrata, uctivo pozdravila postara primila posiljku i zahvalila se. Iznenadjena otvorila je paket sa njenim imenom, odmotala papir i ugledala predivan dar sa Novog Zelanda. Cim je otvorila knjigu sa savjetima pravilnog odrastanja susrela se sa Dariom. Istog trena sa velikm osmijem i srećom na licu zijevnula je  i sa knjigom u ruci odšetala do svog kreveta. Utonula je u dubok odmarajući san.

Ljekar Brigić, je u mailu zamolio bibliotekarku da kaže snu Dariu da navrati do njega po koji put, da mu prenese savjete za Sanju, ako šta uz treba, da ne putuje u daleke krajeve zbog Sanjinog odrastanja.

Otvarao je jedan pretraživač, pa drugi, pa treći, zatvarao, pa opet otvarao, zavirivao u svoje velike knjige na stolu, dok nije poskočio sa stolice od sreće. Ušao mu je u trag. Prije nekoliko godina stigao je u pomoć djevojčici po imenu Yume, u Naganu, grad u Japanu, gdje se dogodio strašan potres. Inače tu su česti zemljotresi ali ovaj put dok se vraćala iz škole tako jako se tlo zatreslo da Yume, dugo poslije nije mogla zaspati od straha. Međutim ljekar Muso-ka, odmah je pozvao u pomoć Blagoslova i od tad djevojčica Yume, spava i odrasta sretno, skoro naviknuta na stalno pomjeranje tla. Ljekar Brigić je mogao ustanoviti da odmah poslije događaja u Naganu, Blagoslov je pritekao u pomoć dječaku iz Sirije. On s mamom živi u Njemačkoj, negdje na sjeveru. Nedostajao mu je njegov medvjedić i lopta. San, osjetljiv na dječje suze odmah je bio tu da pomogne. A poslije toga je svratio do velikog najstarijeg sajma knjiga u Frankfurtu da pročita neke važne savjete u vezi Sanje i njenog odrastanja, jer ni on nije znao baš sve o jutjuberima i snimanju vlogova. Ali ako ćemo iskreno i njemu je Sanja nedostajala. Često je znao čitati knjige kako bi doznao dozirati snove djeci različitog uzrasta. I tako od umora zaspao je baš u jednoj takvoj knjizi. Ali kad se probudio nakon dužeg vremena, zaboravio je kako da se vrati do Sanje. Čekao je da neko otvori baš taj savjetnik za mlade, ali baš ta knjiga nikog nije zanimala, pa je san Blagoslov, morao ostati daleko od Sanje već duže vrijeme. Ljekar Brigić je odmah poslao elektronskim putem zahtjev organizatorima sajma, sa zanimljivim sadržajem i u naslovu je naznačio „HITNO“.

Kroz para dana, na Sanjina vrata je pokucao poštar Salem. Sanja je otvorila vrata, učtivo pozdravila poštara, primila pošiljku i zahvalila se. Iznenađeno je otvorila paket s njenim imenom, odmotala papir i ugledala predivan dar iz Frankfurta. Čim je otvorila knjigu sa savjetima pravilnog odrastanja mladih kojih imaju svoj kanal na jutjubu susrela se sa svojim snom. Istog trena, s velikim osmijehom i srećom na licu, zijevnula je i s knjigom u ruci odšetala je do svog kreveta. Utonula je u dubok odmarajući san.
Ljekar Brigić, je poslao mail snu Blagoslovu, da navrati do njega po koji put, da mu prenese savjete za Sanju, ako šta ustreba, da ne putuje u daleke krajeve zbog Sanjinog odrastanja i svih drugih milenijalaca i njihovih briga. Još je i dodao u post scriptumu TRNRNTM. (trenutno radim naučni rad na temu milenijalci).

2 votes