Nestanak

IZ DANA U DAN

Podučavati djecu, podsjećati ih, preusmjeravati ih, nije nimalo lagan posao. Ponekad sam se osjećala kao vila,  ponekad tako nemoćna, a ponekad neprocjenjivo sretna.

Iz dana u dan pisali smo nove uspješne priče o našim životima, našoj školi i učionici.

Prvo desert, pa u školu…

Ne zaboravite napisati zadaću!

Nestanak

Gdje god bi se pojavila Sanja, sa njom je išao i san. Pratio je iz minute u minutu, kasnije, iz sata u sat. A kad je porasla, dolazio je samo noću. Bio joj je pravi drugar. Dok je bila posve mala hranio je njenu malu slatku dušu, ako mama nije uspjela da je nahrani zdravim voćnim kašama. U odrastanju bio je pravi prijatelj. Čim bi primjetio da se Sanja igra usporeno, da počinje plakati zbog nervoze, odmah bi  prišao, nježno je zagrlio i uspavao.

Znao je on njoj i lijepe snove pričati. I tako je Sanja uživala sa svojim roditeljima, rođacima, prijateljima iz vrtića, parka, igračkama i knjigama, a posebno sa prijateljem Darijem. Da, baš tako mu je bilo ime, san Dario. Darivao joj je osmijeh u snu, darivao joj je zagrljaj mame i toplu čokoladu koja bi joj zamirisala jutrom da se prije probudi.

Ali, gle čuda! Sanja je odrasla i san Dario već mjesecima nije dolazio. Nestao je! Jednostavno bez pozdrava i zagrljaja. Sada Sanja budna ga čeka po čitavu noć. Uči ona, sprema ispite, pomaže mami, ali sna nema. Počela je biti zabrinuta, ona, mama, tata, profesori, svi koji je poznaju.

Sanja nije bila više ona ista tinejdžerka. Bila je nekako uplašena od svega. Sve joj je izgledalo, čitav život, kao jedna slijepljena priča. Bez tačke, zareza, uskličnika, a po najmanje upitnika. Teško je živjeti bez sna Daria.

Ipak Sanja odluči, jednog dana, da ode u posjetu ljekaru Brigiću. Brigić kad je čuo Sanjin problem jako se uplšio. Znao je tačne adrese svake brige, ali gdje se snovi mogu zagubiti ili nestati, to baš i nije znao. Otvorio je svoju ljekarsku torbu, izvadio iz nje, svoj veliki bijeli laptop.

Odmah je počeo da pretražuje, gdje se sve snovi mogu zagubiti i to baš u tom dobu. Pretraživao je, zastajkivao, stavljao velike cilindrične naočale, pa ih skidao, zadubljivao se, dok mu je društvo pravila velika čađava lula. Čekala je i Sanja.

Čekali su i ostali pacijenti u hodniku. Otvarao je jedan pretraživač, pa drugi, pa treći, zatvarao, pa opet otvarao, zavirivao u svoje velike knjige sa stola, dok nije poskočio sa stolice od sreće. Pronašao je Daria u staroj gradskoj biblioteci na Novom Zelandu, na polici, gdje su bile poredane  sve knjige o odrastanju. Jednostavno dok je tražio zanimljive savjete za Sanju, Dario je čitajući zaspao i kada se probudio, zaboravio je, kako da se vrati do Sanje.

Čekao je da neko otvori baš taj savjetnik za mlade, ali baš ta knjiga nikog nije zanimala, pa je san Dario, morao ostati daleko od Sanje. Ljekar Brigić je odmah poslao elektronski zahtjev bibliotekarki sa zanimljivim sadržajem i u naslovu naznačio „HITNO“.

Kroz par dana, na Sanjina vrata je pokucao poštar Salem. Sanja je otvorila vrata, uctivo pozdravila postara primila posiljku i zahvalila se. Iznenadjena otvorila je paket sa njenim imenom, odmotala papir i ugledala predivan dar sa Novog Zelanda. Cim je otvorila knjigu sa savjetima pravilnog odrastanja susrela se sa Dariom. Istog trena sa velikm osmijem i srećom na licu zijevnula je  i sa knjigom u ruci odšetala do svog kreveta. Utonula je u dubok odmarajući san.

Ljekar Brigić, je u mailu zamolio bibliotekarku da kaže snu Dariu da navrati do njega po koji put, da mu prenese savjete za Sanju, ako šta uz treba, da ne putuje u daleke krajeve zbog Sanjinog odrastanja.

Iliustratorica: Merima Ibrišimović

Zdravi, razigrani domaći najpoznatiji medvjedići u bojama, od sada u Vašoj Bueno kutijici.

Poštovani roditelji pridružite se konceptu cjeloživotnog učenja za Vašeg milenijumca. Neformalno obrazovanje, radost istraživanja i učenja na interaktivnim radionicama u MIOS_u, su još jedna divna epizoda u sretnom odrastanju svakog djeteta. Sretno dijete-Zdravo dijete.

0 votes