info@esmavamprica.com +387 61 730 999

Vesela sveska

April 12, 2016
No Comments

Vesela sveska

Ima jedna djevojcica. I ima jedna mama.
I ima jedna prica.

Eh njih dvije, bas one, zive u Ljubavi. I kad su u prici, one se mnogo vole, a i kad su izvan, isto tako. Nekako, one znaju na neobican nacin uci ili izaci iz price. Njezno, jako njezno, one otvaraju vrata ili zatvaraju vrata svake price, tako da vi krenete za njima, ali za cas, vi ste vec u nevidljiviom svijetu, gdje sve zivi radujuci se, ili odjednom vidite ih u svijetu u kojem ste i vi. I uvijek prate jedna drugu.
Djevojcicia je za zadacu, trebala da napise pricu o prvom snijegu, za skolski casopis „Vesela sveska“.
Odmah je krenula do svog starog prijatelja plisanog mede.

„Eh on je bas gledao kroz prozor kako pada prvi snijeg, kada je ona usla u njegovu sobu.

Uskoro, on ce u svoju postelju. Ceka ga dugi zimski san. I tako uz prve bijele pahulje, sapicama medo je trljao svoje snene oci. Pahuljice su za njega najljepsa uspavanka. Mozda i izazov kojem ne moze odoljeti. Pa zaboravio je gdje je osatvio saonice. Zna samo gdje mu je pernati jastuk i vrc sa medom, ako zatreba.
Mama je sve medine majcice oprala jos dok je jesen tiho napustala dnevni boravak i ustupala mjesto zimi sa koferima punim pahuljica. Cak i pokrivac sastavljen od krpica i pidzamu sa kapom i dugom kicankom. Sve je mirisalo na svjezi zimski san. Pahuljic e su sve vise i vise prekrivale grad, dok se djevojcica pozdravljala s medom. Pa vidjece ga tek na proljece.“

U stampariji sve je mirisalo na novi broj Vesele sveske, a njih dvije su bile na snijegu sa bezbroj grudvica i Snjeskom Bijelicem. Pa poceo je padati prvi snijeg.