Aida Vrabac Trnačević

March 18, 2017

mr. Aida Vrabac Trnačević

Modna dizajnerica branda Dee Dee Sparrow i magistrica socijalnog rada

SNAGA VIZIJE I OSJEĆAJ ZA LJEPOTU U NOVOJ KOLEKCIJI
ZA FASHION WEEK-a PROLJEĆE/LJETO2017
NJEN OSMIJEH JE NJEN ALTER EGO

Kako je sve počelo

Kada je tetka odlazila u Ameriku na dar mi je ostavila njenu „Singer“ mašinu, ne tako staru, bila je u koferu, bijele boje, modernija verzija dovoljan izazov za desetogodišnjakinju. Sjećam se da sam prve kreacije radila krišom na svim,  maminim darovima od svile. Svila je zahtjevna za rad ali činila sam čuda. Znala svoje haljinice poriti i nanovi šiti. Sestrine odjevne predmete prekrajati kao i mojim školskim drugaricama, posebice za maskenbal. Uvijek me je to privlačilo. Takvom izazovu kao što je šivanje prosto ne možete odoljeti. Nakon povratka s mojih putovanja s kruzera, završetka studija i iščekivanju stalnog angažmana na poslu za koji sam školovana, nastala je ideja Dee Dee Sparrow. Novi koncept koji je čisto zreo da bi ga tako imenovala. Za početak sam pripremila 30 haljina. Ideja je bila pokrenuti svoj web s dovršenim kreacijama. Na Piku sam pronašla lutku koju sam morala ofarbati i prilagoditi mojim idejama dok si nisam kupila onakvu kakvu želim. Pomoć muža se ogledala u tehničkim stvarima i dizajniranju web stranice. Dee Dee je došlo od sestrine djece koja me tako zovu od milja, a Sparrow po mome prezimenu. Tako je krenuo svijet mode iz mog ugla. U početku sam izrađivala i torbice kao i zanimljiv nakit, koji u principu odvlači puno vremena i energije. Ali tokom godina zadržala sam akcenat samo na haljinama, jer po njima sam i postala prepoznatljiva.

Kada je bila Vaša prva revija

Moj prvi javni nastup u ulozi dizajnerice bio je 2004. godine sa modnom revijom u Avaz Business Centru i drugom u Holiday Inn-u dok sam se još uvijek bavila i manekenstvom pri modnoj agenciji ABC models i tada sam imala samo 18 godina.

2o13. godine pokrenula sam svoj brand i tada počinju moje prve samostalne revije. Od tada sam se pojavila svake sezone na BH Fashion Weeku, sa svojim kolekcijama. Vrlo  često se odazivam na aukcije ili pozive humanitarnih organizacija, u svrhu skupljanja novca za liječenje oboljelih.

Koje motive nosite s Vaših dalekih egzotičnih putovanja

Uglavnom sve u znaku mora, sidro, konopci, školjkice, toplina pijeska, morski konjići…

Čuvate li svoje skice i nacrte za čarobne haljine

Ima jedna moja„Mala crna knjiga“ koju samo ja razumijem pročitati. Ne, tako često ne radim skice, vrlo malo crtam, kreacije nastaju u mojoj mašti. Vizionarski pristupam radu. Uglavnom ideja i emocija čine sve moje kreacije takvim kakve jesu.

Kako vršite odabir tkanine za posebne haljine

Uglavnom krećem od sebe, tkanina mora biti izraz mene, nešto što bih ja nosila u različitim prilikama. Ona mora biti udobna, mekana i prirodna. Motivi koji se mogu kombinirati za različite evente. Karakter tkanine mora biti na pomoći praktičnoj ženi koja u toku dana mora biti u više uloga.

Zašto baš haljine

One pojednostavljuju sve. Naglašavaju ženstvenost, gracioznost, a ujedno suefektne i magične za oko.

Možemo li očekivati neko iznenađenje za novu reviju u proljeće 2017

Konačno radim na kolekcijikoju sam dugo željela da iz sebe iznjedrim. Nove kreacije za proljeće 2017. naprosto objedinjuju moj cjelokupan rad i mene samu kao ličnost. Do sada nisam mogla da pronađem prave tkanine, prave boje a nisam ni sama bila u fazi da to ranije uradim. Radila sam na povezivanju i dorađivanju slojeva u sebi samoj. Uglavnom, biti će razigrano i s notom djeteta koje svi nosimo u sebi.

Bez čega ne možete zamisliti svoju svakodnevnu rutinu

Limun, kafa, smoothie, yoga, a kako radim od 9:00 prije se mogu posvetiti spremanju ručka ili šivenju.

Bez kojih beauty proizvoda ne možete

Dr Pasha melemi, neki prirodni piling, prirodna ulja npr. lavanda za tijelo kao ineizostavan L’Oreal puder i Bourjois maskara

Da ste u prilici da dizajnirate jedan od odjevnih predmeta, kojem junaku izknjiga crtića bi ga najradije dizajanirali

Zasigurno „junakinji“ Olivi, ipak ona je mornareva žena

Bajka koja Vas inspirira

Mala Sirena,  Ariel

Da li su kreativni ljudi sretniji

Na neki način jesu. Zaokupljeni su onim što vole. Nisu sretni onda kada nemaju vremena da sprovedu svoje ideje i iskoriste svoje potencijale. Kreativcima se mora osigurati njihov prostor

Šta u Vašem ormaru nikad neću pronaći

Spavaćicu, uvijek sam “smrzlo“, i mislim da one ne služe ničemu. Nisam ljubitelj osjećaja hladnoće, kao ni vještačkih tkanina. Krzno djelimično koristim, premda nisam ljubitelj. Ne preferiram ga, ali priznajem da imam krzno na nekim kragnama i zimskim jaknama.

Da li  Vaša odjeća ujedno predstavlja i Vaš stav o životu

Na prvi dojam da, iako ne treba samo na osnovu odjeće donositi zaključke. Odjeća pokazuje koliko se bavimo sobom, da li smo uredni, boje koje nosimo govore o nama i o tome kako se osjećamo ili šta nam to treba u tom momentu.

Omiljeni komad odjeće

Razgovor vodila
Esma Kapetanović

konjic morski
sidro
skoljka
konopac

DeeDee Sparrow revije